Naar inhoud springen

Nu officieel meer dan 1 miljoen COVID-19-besmettingen wereldwijd

Uit Wikinieuws

5 april 2020 

Het virus (geel)

Het totale aantal officieel vastgestelde besmettingen wereldwijd met het coronavirus SARS-CoV-2 bedroeg zondag 1,2 miljoen. De Johns Hopkins-universiteit, die de statistieken hierover bijhoudt, maakte donderdagavond bekend dat er wereldwijd inmiddels een miljoen vastgestelde besmettingen waren, hetgeen een verdubbeling was in slechts een week tijd. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 66.000 mensen overleden het virus, meldde John Hopkins CSSE op zondag.

Al deze getallen zeggen overigens niet echt veel. Het werkelijke aantal besmettingen met het virus ligt (veel) hoger, omdat veel mensen die het virus wel hebben maar bijv. slechts milde symptomen vertonen niet worden getest. Ook meten niet alle landen op dezelfde manier. Zo worden bijvoorbeeld in Nederland alleen de risicogroepen getest. In de VS is men pas sinds half maart op uitgebreide schaal gaan meten, nadat dit proces eerst door fouten vertraging opliep. Daarnaast rapporteert China volgens Amerikaanse inlichtingendiensten doelbewust een lager aantal besmettingen dan het werkelijke aantal.

In totaal is het virus, sinds het begin van de uitbraak afgelopen december in Wuhan, nu opgedoken in meer dan 180 landen. Van alle landen telt de VS momenteel de meeste besmettingen; het aantal is hier op zondag de 300.000 gepasseerd. De VS wordt gevolgd door Italië en Spanje met elk ca. 120.000 besmettingen. Ongeveer de helft van het totale aantal besmettingen is in Europa. Het virus heeft nu wereldwijd in totaal meer dan 53.000 levens geëist. Van alle landen zijn in Italië tot dusver de meeste doden gevallen.

Bronnen[bewerken]