Nossegem: gevaccineerde bejaarden overleden aan Colombiaanse coronavariant

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

6 augustus 2021 

In Ter Burg, een woonzorgcentrum in het dorp Nossegem (deelgemeente van Zaventem) zijn de afgelopen twee weken in totaal zeven bejaarden overleden na een COVID-19-besmetting. Onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven heeft uitgewezen dat het gaat om B.1.621, een mutatie die ook wel bekendstaat als de "Colombiaanse" variant.

De eerste besmetting in het woonzorgcentrum werd vastgesteld op 16 juli, op een afdeling voor zwaar dementerenden. De afdeling werd hierop meteen in quarantaine geplaatst. De bejaarden waren als gevolg van hun verstandelijke beperking niet goed in staat om de coronahygiënemaatregelen te begrijpen, waardoor ze vermoedelijk het virus al ronddolend in hun directe omgeving hebben verspreid. In totaal raakten 20 personen op de afdeling besmet. De precieze bron van de besmetting wordt nog onderzocht; in eerste instantie werd gedacht aan een bezoeker, die echter besmet bleek met de deltavariant en bovendien niet op de betreffende afdeling was geweest.

Opvallend is verder dat alle bejaarden in het woonzorgcentrum die met B.1.621 besmet raakten, eerder al volledig waren gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer-vaccin en dus desondanks het virus hebben gekregen. Onduidelijk is nog of dit kon gebeuren doordat het vaccin minder goed beschermt tegen deze coronavariant, of dat de bejaarden geen baat meer hadden bij het vaccin doordat het inmiddels zes maanden geleden is dat ze werden ingeënt.

De coronavariant B.1.621 werd in januari voor het eerst vastgesteld in Colombia. Behalve in Zuid-Amerika is hij tot nu toe voornamelijk aangetroffen in de Verenigde Staten (met name Florida) en Spanje, maar hij lijkt zich langzaam over de wereld aan het verspreiden te zijn. In België zijn tot nu toe 20 clusters met deze variant aangetroffen, waaronder die in het woonzorgcentrum. In Nederland zijn tot dusver 43 besmettingen met B.1.621 bekend bij het RIVM. Volgens virologen vormt B.1.621 op dit moment geen aanleiding tot ernstige ongerustheid, maar moet hij wel goed in de gaten worden gehouden.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?