Noorwegen: zoektocht naar overlevenden aardverschuiving gestaakt

Uit Wikinieuws

5 januari 2021 

De reddingswerkzaamheden na de aardverschuiving van vorige week woensdag in het Noorse dorpje Ask (gemeente Gjerdrum) zijn stopgezet. Inmiddels zijn er zeven lichamen geborgen, drie mensen worden nog vermist. Reddingswerkers hebben de hoop opgegeven om nog overlevenden te vinden, vooral omdat de temperatuur is gedaald tot -10 °C. De reddingsoperatie wordt daarom omgezet in een bergingsoperatie, maakte een politiewoordvoerder bekend. In hetzelfde gebied vond vandaag opnieuw een aardverschuiving plaats, die geen schade aanrichtte. Wel moesten de reddingswerkers zich hierdoor terugtrekken.

Na de aardverschuiving moesten zo'n 1000 mensen worden geëvacueerd. Twee dagen later werd het eerste dodelijke slachtoffer gevonden. Er vielen ook zeker 10 gewonden. Door de aardverschuiving is een deel van het dorpje in een krater verdwenen. Ook zijn er meerdere woningen verwoest.

Op zondag heeft de Noorse koning Harald heeft samen met zijn vrouw Sonja en kroonprins Haakon het rampgebied bezocht.

Dergelijke aardverschuivingen doen zich in Noorwegen vaker voor, al zijn ze meestal niet zo zwaar als nu. Ze zijn het gevolg van zogeheten "snelle klei", klei die als gevolg van ontzilting ineens in elkaar kan zakken waarna hij vloeibaar wordt. Waarschijnlijk heeft zware regenval dit nog meer in de hand gewerkt. De harde rotsbodem − die in Noorwegen veel aanwezig is − zorgt dat het water niet weg kan, waardoor de kleigrond nog sneller instabiel wordt.

Bronnen[bewerken]