Naar inhoud springen

Noord-Korea vuurt opnieuw twee ballistische raketten af

Uit Wikinieuws

10 oktober 2022 

Noord-Korea heeft op 8 oktober opnieuw, voor de zevende keer sinds begin vorige week, een test uitgevoerd met ballistische raketten. Twee nieuwe raketten kwamen na een afstand van ca. 350 kilometer in oostelijke richting te hebben afgelegd in de Japanse Zee terecht. Volgens het Noord-Koreaanse leger ging het om korteafstandsraketten.

De buurlanden Zuid-Korea en Japan veroordelen de aanslagen hevig. Volgens waarnemers in Zuid-Korea werden de raketten afgevuurd vanuit Munchon. Ook de Japanse minister van Defensie Toshiro Ino (ja) heeft de aanvallen bevestigd en noemt ze "volstrekt onacceptabel" en een bedreiging voor zowel de regionale als de internationale vrede en veiligheid.

De meest omstreden lancering was afgelopen dinsdag, waarbij er – voor het eerst in vijf jaar – een Noord-Koreaanse raket over Japans grondgebied vloog alvorens na ca. 4500 kilometer in de Stille Oceaan te belanden. Door deze lancering moesten er in het noorden van Japan mensen worden geëvacueerd en kwam het treinverkeer stil te liggen. In reactie hielden Zuid-Korea en de VS een gezamenlijke oefening waarbij ze enkele ATACMS-raketten en een – kort na de lancering neergestorte – Zuid-Koreaanse Hyunmoo 2C afvuurden. Afgelopen donderdag deed Noord-Korea bovendien enkele oefeningen met gevechtsvliegtuigen aan de Zuid-Koreaanse grens.

Het Korean Central News Agency heeft vandaag laten weten dat de lanceringen die sinds 25 september worden gedaan, onderdeel zijn van een tactische nucleaire oefening.

Bronnen

[bewerken]