Naar inhoud springen

Noord-Korea stopt met kernwapenprogramma

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 april 2018 

Noord-Korea stopt met kernwapenprogramma

Noord-Korea staakt zijn volledige kernwapenprogramma. Alle kernproeven en rakettesten (onder meer met intercontinentale ballistische raketten) worden stilgelegd en ook het kernwapentestgebied Punggye-ri in het noorden van het land is niet langer in gebruik en gaat dicht. Het besluit is vanmorgen vroeg (plaatselijke tijd) bekendgemaakt door de KCNA, het Noord-Koreaanse staatspersbureau. De opschorting geldt met ingang van vandaag.

Het besluit is naar verluidt genomen tijdens een vergadering van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Algemeen wordt aangenomen dat Noord-Korea is gezwicht voor de internationale sancties. De economie van het land heeft door deze sancties zwaar te lijden.

De reacties zijn over het algemeen positief. Zuid-Korea heeft het over "betekenisvolle vooruitgang". De Amerikaanse president Donald Trump zei in een tweet: "Dit is goed nieuws voor Noord-Korea en de wereld - een doorbraak. Ik zie uit naar onze top". Maar er zijn ook twijfels. Noord-Korea heeft niet gezegd dat zich zal ontdoen van het arsenaal aan wapens en kernraketten dat het nu al heeft, alleen dat het geen nieuwe tests meer zal doen. Sommige experts vermoeden bovendien dat de raketproeven in het geheim toch zullen worden voortgezet, onder het mom van ruimtelanceringen.

Bronnen[bewerken]