Naar inhoud springen

Noord-Korea schiet ballistische raket over Japan

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 augustus 2017 

Noord-Korea schiet ballistische raket over Japan

Noord-Korea heeft afgelopen nacht voor het eerst in de geschiedenis een ballistische raket over Japans grondgebied heen laten vliegen. De raket vloog over het eiland Hokkaido en spatte hierna uiteen in de oceaan zonder dat er verder iets bijzonders gebeurde. Echter, deze nieuwe actie van Noord-Korea wordt beschouwd als een overduidelijke daad van provocatie en heeft scherp veroordelende reacties van diverse buurlanden uitgelokt.

De Japanse premier Shinzo Abe had het op Facebook over 'een serieuze bedreiging zonder precedent'. In Japan werd een nationaal alarm afgegeven. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ging meteen over tot het afwerpen van enkele bommen bij de oostkust in de buurt van de grens met Noord-Korea. De Amerikaanse president Trump stelt dat Noord-Korea hiermee "duidelijk minachting laat zien ten aanzien van zijn buurlanden" en verklaart verder dat wat hem betreft "alle opties nu op tafel liggen", zonder evenwel nader te verduidelijken wat hij daarmee bedoelt.

Het is al twee keer eerder gebeurd (in 1998 en 2009) dat Noord-Korea een projectiel boven Japans grondgebied afvuurde. Echter, toen ging het volgens Pyonyang steeds om satellietlanceringen, terwijl dit type raket in theorie een kernkop zou kunnen vervoeren. Noord-Korea komt er openlijk voor uit dat het aan een arsenaal van nucleaire wapens werkt.

Update - 30 augustus 2017 

De Veiligheidsraad heeft tijdens een spoedzitting de rakettest schandelijk genoemd.

Bronnen

[bewerken]