Naar inhoud springen

Noord-Korea meldt kernproef

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 oktober 2006 

Noord-Korea meldt kernproef

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bericht op 9 oktober 2006 dat Noord-Korea die dag een kernproef heeft uitgevoerd. Volgens het bericht is bij deze ondergrondse kernproef geen radioactiviteit vrijgekomen.

"De nucleaire test is uitgevoerd met 100 procent van onze wijsheid en technologie", aldus het staatspersbureau. "De kernproef is een historische gebeurtenis die ons leger en ons volk geluk heeft gebracht. De kernproef zal ertoe bijdragen om vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in de omliggende regio te handhaven."

Volgens een officiële Amerikaanse bron heeft Noord-Korea de Volksrepubliek China twintig minuten voor de kernproef op de hoogte gesteld. China heeft daarop de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea gewaarschuwd.

Kracht van ontploffing

[bewerken]

Volgens het Blauwe Huis, het presidentiële paleis in Seoul, is in Zuid-Korea een aardschok met een kracht van 3,6 à 3,7 op de schaal van Richter gevoeld omstreeks 03.35 uur (Nederlandse tijd). Andere seismologen maten een aardschok van 4,2. Dit komt vermoedelijk overeen met een ontploffing van 550 ton TNT. De schok werd gemeten door een groot aantal seismische stations in Azië, Amerika en Australië. Voor een kernexplosie is 0,55 kiloton een kleine explosie. De eerste Amerikaanse bommen die op Japan werden gegooid waren ongeveer 20x krachtiger.

Plaats van ontploffing

[bewerken]

De ontploffing lijkt zich te hebben voorgedaan in de Noord-Koreaanse provincie Hamkyong (41.2 graden Noord, 129.2 graden Oost). Een Zuid-Koreaanse parlementariër zei op de dag van de kernproef tegen journalisten dat deze kernproef volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst heeft plaats gevonden in een horizontale tunnel in een 360 meter hoge berg bij de Noord-Koreaanse raketbasis Musudanri.

Reacties

[bewerken]
  • Zuid-Korea reageerde met het stopzetten van de levering van hulpgoederen aan het buurland. In een eerste officiële reactie op de proef liet Zuid-Korea weten niet te kunnen leven met een nucleair bewapend Noord-Korea. In een verklaring, voorgelezen door een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Roo Moo-hyun, zegt Zuid-Korea dat "ons leger volledig is voorbereid op een provocatie van Noord-Korea". De verklaring was opgesteld na crisisberaad van het Zuid-Koreaanse veiligheidskabinet. Zuid-Korea bracht al zijn legereenheden in verhoogde staat van paraatheid.
  • China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft de "onbeschaamde" kernproef officieel veroordeeld, aldus de staatstelevisie in Peking.
  • De Japanse regering in Tokio heeft een crisisstaf gevormd. Een regeringswoordvoerder kondigde een "krachtig protest" aan als de berichten over de kernproef worden bevestigd.
  • De Australische premier John Howard eiste maandag voor het parlement in Canberra VN-sancties tegen Noord-Korea.
  • De Indonesische regering in Jakarta veroordeelde de kernproef en wil dat er sancties volgen tegen Noord-Korea.
  • Volgens de Verenigde Staten zou Noord-Korea bezig zijn met het voorbereiden van een tweede kernproef.
  • De Verenigde Naties reageerden op 15 oktober met sancties op het gebied van handel en reizen.

Bronnen

[bewerken]

KNMI, "Kernproef Noord-Korea", 9 oktober 2006[dode link]

NOS Journaal, "Eerste kernproef Noord-Korea", 9 oktober 2006[dode link]

CNN, "U.N. slaps trade, travel sanctions on North Korea", 15 oktober 2006