Naar inhoud springen

Noord-Korea maakt details bekend over geplande raketlancering richting Guam

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 augustus 2017 

Noord-Korea maakt verregaande details bekend over geplande raketlancering richting Guam

Het Noord-Koreaanse leger heeft, bij monde van generaal Kim Rak-gyom (en), nauwkeurige details vrijgegeven over de raketten die het naar eigen zeggen binnenkort op het Amerikaanse eiland Guam, dat belangrijk is vanwege zijn strategische ligging, gaat afvuren. Het zou gaan om vier Hwasong-12 (en)-raketten die over Japan heen zouden vliegen, en in totaal 3356,7 kilometer zouden afleggen om op een afstand van 30 of 40 kilometer van het eiland Guam in te slaan. De plannen voor de lancering zouden komende week gereed moeten zijn. De gouverneur van Guam, Eddie Calvo, verzekerde gisteren nochtans dat de bewoners van het eiland geen gevaar lopen.

Internationaal groeit de bezorgdheid over de toenemende spanning tussen de VS en Noord-Korea. Op zich zijn dit soort dreigementen van Noord-Koreaanse zijde niet zo ongebruikelijk, maar de huidige Amerikaanse president Donald Trump is een stuk onberekenbaarder dan de meeste van zijn voorgangers. Eerder deze week had Trump het letterlijk over "vuur en woede die de wereld niet eerder heeft gezien" als Noord-Korea door zou gaan met zijn bedreigingen richting de VS. Vanuit Pyongyang reageerde men hierop weer door alvast te dreigen met een "totale oorlog". Zuid-Korea heeft al aangegeven direct met de VS in zee te zullen gaan, mocht Noord-Korea echt tot concrete militaire actie overgaan.

Gevreesd wordt dat Noord-Korea een kernkop op zijn langeafstandsraketten schroeft. Een kernoorlog is er nog nooit geweest, maar als zo'n oorlog echt een keer zou uitbreken zouden de gevolgen wereldwijd rampzalig en niet te overzien zijn.

Bronnen[bewerken]