Naar inhoud springen

Noord-Korea lanceert nieuwe raket met groter bereik

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 juli 2017 

Noord-Korea lanceert nieuwe raket, deze keer met groter bereik dan de vorige

Noord-Korea heeft afgelopen nacht weer een ballistische raket gelanceerd, de elfde van dit jaar. Deze keer is het mogelijke bereik volgens wetenschappers en waarnemers echter veel groter dan van de raketten waar het land eerder mee experimenteerde. De raket die afgelopen nacht werd afgevuurd is volgens waarnemers veel hoger gekomen dan 2.500 kilometer, en zou zo'n 1000 kilometer verderop in de Japanse Zee zijn beland. Hiermee kan het de Amerikaanse staat Alaska bereiken.

Het zou gaan om een middellangeafstandsraket, die maximaal zo'n 5500 kilometer ver kan komen. Noord-Korea zegt zelf dat de raket 2808 kilometer hoog kwam en 993 kilometer heeft afgelegd alvorens in zee te storten. Het Russische ministerie van Defensie bevestigt ook dat Noord-Korea de raket heeft afgevuurd, maar zij zijn bescheidener met de getallen; volgens hen zou de raket maar 535 kilometer hoog en 510 kilometer ver zijn gekomen.

De internationale bezorgdheid over de Noord-Koreaanse dreiging neemt hiermee verder toe. Frans Kleyheeg, onderzoeker bij NTO, zegt dat als de raket in een andere hoek was afgeschoten, hij de VS had kunnen bereiken.

Bronnen

[bewerken]