Naar inhoud springen

Noord-Korea doet zesde kernproef

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 september 2017 
Noord-Korea doet zesde, en deze keer krachtigere kernproef

Noord-Korea heeft afgelopen nacht (omstreeks 5:30 Nederlandse tijd) zijn zesde kernproef gedaan, eentje die aanzienlijk krachtiger lijkt dan de voorgaande. In een verklaring op de eigen staatstelevisie zegt Noord-Korea dat het gaat om een waterstofbom. Japan en Zuid-Korea hebben bevestigd dat het inderdaad om een kernproef gaat.

Bij de testlocatie Pungyye-Ri werd een aardbeving als gevolg van de kernproef met een kracht van 6,3 geregistreerd, gevolgd door een naschok van 4,6. Volgens het Japanse meteorologische agentschap is dit zeker tien keer zo zwaar als de beving bij de kernproef van afgelopen jaar. Volgens schattingen gaat het deze keer om een bom van 50 à 60 kiloton. (Ter vergelijking, die van vorig jaar was 10 kiloton.)

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil de VS gaan vragen om "krachtigste strategische middelen" in te zetten Noord-Korea; wat hij daarmee precies bedoelt is tot nog toe niet duidelijk. Het duurde even voordat er vanuit het Witte Huis ook een reactie kwam. President Trump heeft inmiddels op Twitter gezegd dat de Noord-Koreanen "maar één ding begrijpen". Hij zegt verder dat een toenaderingspolitiek niets oplevert, en noemt Noord-Korea een "schurkenstaat" en "extreem vijandig en gevaarlijk voor de Verenigde Staten".

Update 4 september 2017 

De VN-Veiligheidsraad is vandaag naar aanleiding van de kernproef bijeengekomen. Binnen de raad is er echter grote verdeeldheid over de vraag hoe Noord-Korea het beste kan worden weerhouden van het doen van nog meer kernproeven en raketlanceringen. De Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley deelde aan het eind van de bijeenkomst mee dat de VS gaan werken aan een ontwerpresolutie die Noord-Korea de "strengst mogelijke" sancties moet opleggen. Begin volgende week zal over deze resolutie gestemd kunnen worden. Het is echter maar zeer de vraag of de resolutie gesteund zal worden door landen als Rusland en China.

Volgens bronnen uit het Witte Huis heeft president Trump vandaag gesproken met president Moon Jae-In, waarbij de twee leiders zouden zijn overeengekomen dat Zuid-Korea vanwege de dreiging van Noord-Korea zijn raketcapaciteit mag uitbreiden.

Bronnen

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: