Noord-Brabant: COVID-19 vastgesteld bij nertsen

Uit Wikinieuws

26 april 2020 

Op twee nertsbedrijven in de Noord-Brabantse plaatsen Gemert-Bakel en Laarbeek is bij meerdere nertsen het SARS-CoV-2-virus vastgesteld. Vermoed wordt dat het virus van mens op dier is overgedragen, aangezien enkele medewerkers van de beide bedrijven ook verschijnselen van COVID-19 hebben. Om de precieze oorzaak van de besmettingen te achterhalen zijn lucht- en stofmonsters genomen. De weg rond de bedrijven werd na de ontdekking binnen een straal van 400 meter afgesloten voor voetgangers, fietsers en bromfietsers.

Het is de eerste keer sinds het begin van de SARS-CoV-2-pandemie dat het virus bij nertsen wordt aangetroffen. Wel was al bekend dat marterachtigen (waartoe nertsen behoren) vatbaar zijn voor het virus. Eerder is COVID-19 ook al aangetroffen bij andere diersoorten, waaronder katten, honden en een tijger.[1][2]

De burgemeesters van de twee betreffende gemeenten, Van Veen en Van der Meijden, hebben in een online persverklaring hun medeleven betuigd met de eigenaars van de getroffen bedrijven.

Minister Schouten heeft meteen maatregelen genomen; vanaf vandaag geldt een meldplicht voor zowel nertsenhouders als dierenartsen en medewerkers in onderzoeksinstellingen. De meldplicht geldt alleen voor nertshouderijen, omdat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat ook andere dieren in de veehouderij het virus kunnen krijgen.