Noodweer in Italië, Venetië loopt weer onder water ondanks nieuwe waterkering

Uit Wikinieuws

8 december 2020 

Grote delen van Italië kampen al dagen met extreme regenval. In het noorden is vooral de regio Emilia-Romagna getroffen, de Panaro trad hier buiten haar oevers. De brandweer in dit gebied is honderden malen uitgerukt vanwege de overstromingen. Het verhoogt ook het risico's op aardverschuivingen en overstromingen.

Het noodweer heeft al meerdere levens geëist. In Potenza (in de zuidelijke regio Basilicata) liet een medewerker van de gemeentelijke technische dienst het leven toen hij werd meegesleurd door het water.

Ook Venetië is grotendeels onder water gelopen, ondanks de nieuwe hoogwaterkering (het zogeheten MOSE-project), die deze keer niet goed blijkt te werken. In oktober hield de waterkering nog wel enkele overstromingen tegen. Deze keer kwam het water echter hoger dan waarop was gerekend (138 in plaats van 125 centimeter), als gevolg van een onverwacht harde wind. Volgens de burgemeester van Venetië moet het systeem in het vervolg sneller worden geactiveerd. De regiopresident schat de schade door de overstroming in Venetië op een half miljoen.

In oktober werden meerdere Europese landen, waaronder Italië en Frankrijk, ook al getroffen door de storm Alex (en), die meerdere levens eiste.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: