Noodtoestand in vijf Siberische regio's vanwege bosbranden

Uit Wikinieuws

5 augustus 2017 

De Russische president Poetin heeft afgelopen week in vijf regio's in Oost-Siberië de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende grote bosbranden, na een petitie hiertoe die door een miljoen mensen was ondertekend. De rookpluimen zijn behalve boven Siberië ook te zien in Groenland en Alaska.

De branden woeden in afgelegen gebied en zijn daardoor veelal moeilijk te bereiken. Gisteren meldde het Russische ministerie van Defensie dat het was gelukt om 753.000 hectare te blussen, onder meer rondom Irkoetsk en Krasnojarsk. Niettemin waarschuwde Greenpeace vandaag dat de branden nog steeds bezig zijn zich uit te breiden. In totaal zou er nu een gebied van 4,3 miljoen hectare in brand staan.

De branden zijn een gevolg van het aanhoudend warme en droge weer. De laatste twee maanden was het in Siberië 10 graden warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar. Door de branden komen bovendien grote hoeveelheden CO2 vrij; naar schatting is er sinds begin juni ca. 100 megaton uitgestoten. Gesproken wordt van een "ecologische catastrofe". Ook de WMO waarschuwt voor de enorme impact die de branden kunnen hebben.

Het vaker voorkomen van dit soort grootschalige branden hangt samen met de klimaatverandering. Hierdoor is het vaker en langer heet en droog, zelfs in zeer noordelijk gelegen gebieden.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: