Noodtoestand bij Turks-Griekse grens vanwege vluchtelingenstroom

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

2 maart 2020 

Een vluchtelingenkamp op Lesbos

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft aan de Turks-Griekse grens de noodtoestand uitgeroepen vanwege de grote toestroom aan vluchtelingen vanuit Turkije, dat sinds enkele dagen de grens met Europa niet langer gesloten houdt voor migranten die vanuit Turkije naar Europa willen, iets wat wel was afgesproken in de "Turkije-deal" van 2016. President Erdoğan vroeg afgelopen vrijdag tijdens een NAVO-bijeenkomst nadrukkelijk om steun van de Europese Unie voor Turkije in de strijd in de Syrische provincie Idlib[1] en dreigde toen al de grenzen naar Europa open te zetten, als pressiemiddel richting de EU zodat die toch te hulp zal schieten.

Inmiddels zouden zich enkele tienduizenden migranten zich aan de Turks-Griekse grens hebben verzameld. Op de Griekse eilanden zitten sowieso al jarenlang tienduizenden mensen vast in overvolle vluchtelingenkampen, zij kunnen Europa niet verder in. De laatste dagen zouden daar nog eens enkele nieuwe duizenden mensen vanuit Turkije bij zijn gekomen. Zondagochtend hadden al zeker duizend migranten vanuit Turkije de Oost-Egeïsche eilanden bereikt, meldt de Griekse politie. De migranten arriveren veelal in rubberboten bij onder meer het eiland Lesbos, waar het momenteel erg onrustig is. De eilandbewoners zijn woedend over de Turkse handelwijze. De Griekse politie zet traangas in om de aankomende vluchtelingen op afstand te houden. Premier Mitsotak heeft de aankomende migranten nadrukkelijk gewaarschuwd dat ze in Griekenland niet welkom zijn en zullen worden teruggestuurd.

Er hebben zich al meerdere ernstige incidenten voorgedaan. Maandag is er in de Egeïsche Zee een kind verdronken. Een journalist van de BBC meldde op Twitter dat er ook een asielzoeker door de Griekse grenspolitie zou zijn doodgeschoten, maar volgens Griekenland is dit een nepbericht.

Griekenland liet gisteren weten dat het de komende maand helemaal geen asielverzoeken in behandeling zal nemen.

Bronnen[bewerken]
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?