Niger: aanslagen in twee dorpen

Uit Wikinieuws

4 januari 2021 

Afgelopen weekend zijn bij aanslagen in twee dorpen in de Nigeriaanse regio Tillabéri, vlak bij de grens met Mali, zijn bij elkaar 100 doden gevallen. Van de doden vielen er 70 in Tchombangou en 30 in Zaroumdareye, aldus Almou Hassane, de burgemeester van Tondikiwindi (en), de gemeente die de twee dorpen bestuurt. 75 anderen zouden gewond zijn geraakt, van wie een deel is overgebracht naar ziekenhuizen in Ouallam (en) en de hoofdstad Niamey. De aanslagplegers zouden op motorfietsen zijn gekomen.

De Nigeriaanse minister van Binnenlandse Zaken, Alkache Alhada, zegt dat de aanvallers jihadisten waren. Voorafgaand aan de aanslagen zouden de dorpsbewoners uit verdediging twee leden van de jhadistische beweging hebben gedood, maar dit is niet officieel bevestigd.

In de betreffende Nigeriaanse regio en aangrenzende gebieden in buurlanden zijn diverse terreurorganisaties actief die trouw hebben gezworen aan Al Qaeda of IS. Afgelopen maand kwamen nog zeven Nigeriaanse soldaten om het leven toen ze in een hinderlaag vielen.

Bronnen[bewerken]