Naar inhoud springen

Nieuwleusen: 60.000 dieren gedood vanwege vogelgriep

Uit Wikinieuws

14 oktober 2022 

Op een pluimveebedrijf in Nieuwleusen waar de vogelgriep is vastgesteld, worden de ca. 60.000 aanwezige dieren – die speciaal werden gefokt voor broedeieren – preventief geruimd. Binnen een straal van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf geldt per direct een vervoersverbod voor o.a. vogels, eieren en mest. In dit gebied liggen nog 31 pluimveebedrijven. Een bedrijf dat binnen 3 kilometer van de getroffen pluimveehouderij ligt, wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gecontroleerd op het virus.

De huidige vogelgriepgolf in Nederland houdt nu een jaar aan, wat voor dit virus ongekend lang is. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft afgelopen week opnieuw een nationale ophokplicht ingesteld.

Deskundigen pleiten inmiddels voor het vaccineren van pluimvee, maar dit stuit voorlopig op diverse problemen. De huidige beschikbare vaccins werken niet of onvoldoende tegen de vogelgriep, mede doordat het virus snel muteert. Daarnaast verbiedt de wetgeving binnen de Europese Unie momenteel het handelen in gevaccineerd pluimvee.

Bronnen[bewerken]