Naar inhoud springen

Nieuwe top tussen Trump en Kim Jong-un mislukt

Uit Wikinieuws
Logo van de top

1 maart 2019 

In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is gisteren de nieuwe top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voortijdig beëindigd zonder dat er een nieuw resultaat is bereikt, in tegenstelling tot wat algemeen verwacht werd. De nieuwe ontmoeting tussen de twee staatshoofden volgde op die van vorig jaar juni, De twee leiders konden deze keer echter geen akkoord bereiken, in tegenstelling tot de vorige top. De huidige top eindigde daardoor enkele uren eerder dan gepland. Een lunch met de twee leiders die nog op het programma stond is niet doorgegaan.

Kim Jong-un was na afloop van de top niet voor de pers bereikbaar. President Trump heeft in een persconferentie laten weten dat het overleg is stukgelopen toen Kim Jong-un eiste dat alle Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea van tafel zouden gaan, in ruil voor sluiting van het nucleair onderzoekscentrum van Yongpyong. Trump verklaart dat hij hiermee onmogelijk kon instemmen; hij stelt als harde voorwaarde voor beëindiging van de sancties dat Noord-Korea zich volledig ontdoet van kernwapens, en niet alleen maar de grootste centrale stillegt. "Soms moet je gewoon weglopen", aldus Trump. De Amerikaanse president voegde er wel aan toe dat hij Kim Jong-un op zijn woord gelooft als die zegt geen nieuwe kernproeven meer te doen.

Van de kant van Noord-Korea komt een iets andere verklaring voor het mislukken van de top; volgens de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong-ho, heeft de Noord-Koreaanse regering niet gevraagd om een volledige maar slechts om een gedeeltelijke opheffing van de sancties, in ruil voor het ontmantelen van het onderzoekscentrum van Yongpyong.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:

Gerelateerd[bewerken]