Naar inhoud springen

Nieuwe satelliet gaat op zoek naar planeten en buitenaards leven

Uit Wikinieuws

17 april 2018 
De nieuwe satelliet genaamd TESS wordt de opvolger van de Kepler. Het ruimtevaartbedrijf NASA hoopt daarmee nieuwe planeten te vinden en misschien wel buitenaards leven.

Ruimtevaartdeskundigen kijken uit naar de lancering, want de nieuwe satelliet gaat op zoek naar exoplaneten. Dit zijn planeten die buiten ons zonnestelsel liggen, maar die zijn moeilijk te zien omdat ze geen warmte afgeven. De verwachting is dat TESS 500 zal vinden. Kepler vond meer, namelijk twee derde (2500) van bij de elkaar 3750 gevonden exoplaneten.

TESS speurt in grotere gebieden van de ruimte af van wat nu mogelijk is. Sterren zijn zichtbaar omdat ze warmte geven, net zoals onze zon. Ook wordt gekeken of leven mogelijk is. Uiteindelijk gaat dit onderzoek om met de grote vraag: is er buitenaards leven mogelijk?

Maar er is wel een probleem, de afstanden zijn te groot. De eerste ster buiten ons als sterrenstelsel, Proxima Centauri, ligt zo'n 4,2 miljard lichtjaar van ons verwijderd. Om die ster binnen 4 jaar te bereiken, zal er 300.000 km per seconde moeten worden gereisd. Met raketten is dat volstrekt onmogelijk, omdat ze slechts 475 km per seconde halen.

bronnen[bewerken]