Naar inhoud springen

Nieuwe ferrylijn voor Oostende

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 oktober 2017 

Wapperende vlaggen van Vzw Restart

Nieuwe ferrylijn voor Oostende

Na bijna vier jaar een lege haven is er eindelijk weer positief nieuws te melden vanuit de Haven van Oostende. Nadat de laatst overgebleven ferrylijn van Transeuropa Ferries failliet werd verklaard in 2013, stond de ferryterminal er verlaten bij en werd hij als parking gebruikt.

Daar komt in maart van 2018 verandering in, als Seabourne Freight gaat varen op de route Oostende-Ramsgate. Aanvankelijk zal dat alleen nog begeleide vracht betreffen, maar het bedrijf overweegt in de zomermaanden de dienst open te stellen voor vakantiegangers. De rederij zal drie schepen inzetten die samen vanuit beide havens zes afvaarten per dag zullen verzorgen. De nieuw opgerichte rederij is onderdeel van het Britse bedrijf 'Seabourne Group', dat actief is in de logistieke sector op vlak van luchtvracht en wegtransport.

Er waren al meer dan een jaar gesprekken aan de gang tussen het havenbestuur en de rederij. Daaruit is gebleken dat de komst van Seabourne werk zal bieden aan 60 mensen. De Oostendse burgemeester Johan vande Lanotte maakt zich wel zorgen om de mogelijke komst van transitmigranten naar zijn stad. Er worden echter een tiental extra politieagenten ingezet om de terminal straks te gaan bewaken.

De actiegroep 'Vzw Restart passengerline between Oostende and England' die sinds het verdwijnen van Transeuropa Ferries ijvert voor een nieuwe verbinding met Engeland is tevreden met de nieuwe operator. 'Vzw Restart' had als de doel de Oostendse haven onder de aandacht te brengen bij mogelijke investeerders, en dat is nu gelukt. Op 25 november van dit jaar organiseert de vzw naar traditie met leden en sympathisanten een jaarlijkse overtocht naar Engeland, waar ze verwelkomd zullen worden door enkele belangrijke mensen uit de scheepvaartsector.

Bronnen[bewerken]