Nieuwe coronamaatregelen in heel België vanaf 1 november

Uit Wikinieuws
Grafiek van het aantal covidbesmettingen in België (bijgewerkt t/m 29 oktober 2021)

26 oktober 2021 

In België worden de maatregelen die verdere verspreiding van COVID-19 tegen moeten gaan opnieuw aangescherpt. Het Overlegcomité heeft dit afgelopen dinsdag besloten. Premier De Croo maakte de beslissing om nieuwe maatregelen door te voeren dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie, waarin hij het onder meer had over "een herfstgolf". De nieuwe maatregelen zullen in ieder geval de komende drie maanden gelden.

De maatregelen betreffen met name het dragen van mondkapjes en het desgevraagd kunnen tonen van een coronacertificaat in publieke ruimtes. Vanaf 29 oktober moeten in de meeste publiek toegankelijke ruimtes (winkels e.d.) weer mondkapjes worden gedragen. Daarnaast is het vanaf maandag 1 november ook in Vlaanderen verplicht om in de horeca (terrassen uitgezonderd) en in fitnesscentra een coronapas (in België ook wel bekend als het "Corona Safe Ticket" of "Covid Safe Ticket") te kunnen laten zien. Voor het bijbehorende personeel gaat deze verplichting al op 29 oktober in. De verplichte CST geldt voor iedereen vanaf 16 jaar.

In Brussel is de verplichte pas sinds de invoering nooit afgeschaft, terwijl in Wallonië al eerder was besloten dat de coronapas vanaf maandag 1 november verplicht zou zijn. De coronapas wordt in Vlaanderen daarnaast verplicht bij buitenevenementen met meer dan 400 aanwezigen (tot nu toe was die bovengrens 750). Voor binnenevenementen gaat deze grens waarboven de pas verplicht is ook omlaag, van 500 naar 200 aanwezigen. In de rest van België geldt hiervoor nu al een lagere ondergrens. Als alternatief voor de pas (bijv. als organisatoren van een evenement het gebruik van de pas niet zien zitten) kunnen mondkapjes worden gedragen.

Telewerken wordt niet verplicht, maar wel sterk aangeraden voor iedereen die dat met zijn/haar beroep kan.

De verplichte pas komt er dus, hoewel Bart De Wever maandag nog verklaarde dat de pas wat hem betreft "een vals gevoel van veiligheid" creëert. Horeca Vlaanderen is wel voorstander van de pas, om te voorkomen dat cafés en restaurants weer dicht moeten of dat er door bezoekers weer meer afstand moet worden gehouden.

Verder is opmerkelijk dat de Vlaamse regering een maand geleden juist nog besloot dat mondkapjes in winkels niet langer nodig waren. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames door COVID-19 loopt sindsdien echter weer behoorlijk op, ondanks het feit dat in België inmiddels 85% van de bevolking volledig is gevaccineerd; volgens De Croo waren er bij een lagere vaccinatiegraad zwaardere maatregelen nodig geweest dan nu.

Bronnen[bewerken]