Naar inhoud springen

Nieuw geweld in Gazastrook, meer dan 30 doden

Uit Wikinieuws

6 mei 2019 

Bij nieuwe gevechten tussen Israëli's en Palestijnen in de Gazastrook zijn de afgelopen dagen volgens de laatste berichten 31 doden gevallen, 27 Palestijnen en vier Israëli's. Ook zijn er tientallen gewonden. Het is daarmee de gewelddadigste periode in het gebied sinds 'Operatie Beschermende Rand' (juli-augustus 2014). In de tweede helft van afgelopen nacht werd een staakt-het-vuren bereikt.

Aan Palestijnse zijde werden op vrijdag en zaterdag door Israëlische aanvallen minstens zes mannen gedood, onder wie vier militairen. Ook een 37-jarige Palestijnse vrouw kwam zaterdag om het leven samen met haar veertien maanden oude dochter. Dit wordt gemeld door het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. De gedode vrouw was bovendien zwanger volgens de berichten. Volgens het Israëlisch defensieleger is ook de 34-jarige Hamid Ahmed Abdul Khudri omgekomen, die verantwoordelijk was voor de geldoverdracht vanuit Iran naar militairen in de Gaza. In de Israëlische plaats Ashkelon kwam een man om het leven toen zijn huis werd geraakt door een raket die vanuit Gaza was afgevuurd. Van Israëlische zijde wordt ontkend dat de vrouw en haar baby zijn omgekomen door Israëlische raketten, het zou volgens Israël in werkelijkheid een verdwaalde raket van Hamas zijn.

De escalatie begon vrijdag, toen demonstraties aan de grens van Israël en Gaza uit de hand liepen en twee Hamasstrijders werden gedood door Israëlische soldaten. Palestijnse militairen schoten als vergelding op zaterdagochtend vanuit de Gaza een aantal raketten en mortieren af op het zuiden van Israël, met name op Kirjat Gat. Er vielen twee of drie Israëlische gewonden, onder wie een 80-jarige vrouw. Israël reageerde hierop met een tegenaanval, waarbij de doden aan Palestijnse zijde vielen. Over en weer zijn inmiddels in totaal meer dan 760 raketten afgevuurd. In Gaza zijn diverse tunnels en andere plekken waar militairen zich schuilhouden getroffen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanvallen door Israël scherp veroordeeld. De Verenigde Naties probeerden samen met Egypte tot een snelle oplossing te komen. Netanyahu spoorde tijdens de gevechten zijn leger aan om door te gaan met de "enorme aanvallen". Ook zei de Israëlische premier dat Hamas "een hoge prijs zal betalen".

De escalatie komt op een voor Israël precair moment. Over slechts negen dagen moet in Israël het Eurovisiesongfestival beginnen.

Bronnen

[bewerken]