Nieuw brexitplan Johnson: EU-regels voor goederenmarkt blijven na brexit gelden voor Noord-Ierland

Uit Wikinieuws

3 oktober 2019 

Iets minder dan een maand voor de geplande brexitdatum van 31 oktober kwam de Britse regering gisteren alsnog met een alternatief plan. Het probleem van de Ierse backstop, dat een voor alle partijen aanvaardbaar compromis over de brexit al geruime tijd in de weg staat, zou hiermee eindelijk moeten worden opgelost. In een brief aan het Europees Parlement stelt premier Johnson namelijk een alternatieve regeling voor waarin Noord-Ierland, in tegenstelling tot de rest van het VK, in de overgangsperiode na de brexit deel blijft uitmaken van de Europese interne goederenmarkt. Anderzijds zou met het voorstel Noord-Ierland, net als de rest van het Verenigd Koninkrijk, wel vertrekken uit het douanegebied van de Unie. In een brief aan Jean-Claude Juncker heeft Johnson het over een broad landing zone. Het Noord-Ierse parlement moet het plan eerst goedkeuren en zal dit na afloop van de overgangsperiode (die eindigt op 31 december 2020) elke vier jaar weer opnieuw moeten doen.

Gisteren waren de eerste reacties vanuit Brussel op het voorstel al weinig positief, al werd het door de 27 EU-landen gezien als een stapje in de goede richting. Onder meer Angela Merkel en Mark Rutte gaven aan serieus naar het voorstel te willen kijken. EC-commissaris Michel Barnier sprak anderzijds van "een val", aangezien de Europese interne markt wordt bedreigd als Noord-Ierland de voorgestelde regeling na 2020 zou beëindigen. In Brussel is men bang dat smokkelaars door de veranderde regels vrij spel krijgen. Ook ondernemers vrezen schade aan de Noord-Ierse economie. Verder lijkt er een kans te zijn dat er als gevolg van Johnsons voorstel alsnog nieuwe grensposten zullen komen bij de Noord-Iers/Ierse grens, ondanks Johnsons strikte toezegging dat dit nooit zal gebeuren (de open Noord-Iers/Ierse grens was een strikte voorwaarde van het in 1998 gesloten Goedevrijdagakkoord).

Vandaag werd bekend dat de speciale "Brexit-stuurgroep" binnen het Europees Parlement geen enkel heil ziet in Johnsons voorstel, omdat het teveel zou afwijken van de eerdere afspraken tussen het VK en de EU.

Bronnen[bewerken]