Nieuw-Zeeland: vulkaan White Island blijft actief, zeker zes doden door uitbarsting

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

11 december 2019 

De vulkaan in 2011

Op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland blijft de White Island-vulkaan voorlopig volop actief, na de uitbarsting van afgelopen maandagmiddag. Hulpverleners konden daardoor vandaag niet doorgaan met hun zoektocht naar de nog vermiste personen.

Door de aardbeving van maandag zijn zeker zes doden gevallen. Maandag haalden de hulpverleners vijf doden van het eiland, daarnaast is een van de gewonden gisteren in het ziekenhuis van Auckland bezweken. Gevreesd wordt dat alle acht de personen die momenteel nog worden vermist ook zijn omgekomen. Op het moment van de uitbarsting waren er in totaal 47 toeristen op het eiland aanwezig. Ze waren afkomstig uit Australië, de VS, Nieuw-Zeeland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, China en Maleisië. De meesten van hen liggen nog steeds in het ziekenhuis, de toestand van sommigen van hen is kritiek. Het wordt niet uitgesloten dat een deel van de zwaargewonden alsnog overlijdt.

Onduidelijk is of de toeristen ten tijde van de uitbarsting überhaupt op het eiland hadden mogen zijn. Seismologen hadden kort voor de uitbarsting gewaarschuwd voor toegenomen vulkanische activiteit en het waarschuwingsniveau opgeschaald. De politie is een onderzoek gestart.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • The Telegraph, "New Zealand volcano: Tourists capture moment of eruption on White Island", video op YouTube, 08-12-2019


Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?