New England Patriots winnen Super Bowl voor de zesde keer

Uit Wikinieuws
Julian Edelman, de MVP van de wedstrijd

4 februari 2019 

De New England Patriots hebben Super Bowl LIII gewonnen, de finale van het American footballseizoen in Amerika. Vannacht (Midden-Europese Tijd) versloeg het team uit Boston, met quarterback Tom Brady, de Los Angeles Rams met 13-3.

De lage score was vooral te wijten aan de sterke defensies van beide teams, die het maken van touchdowns erg lastig maakten. In de eerste helft waren er slechts twee serieuze scorepogingen, twee fieldgoal-pogingen van Patriot Stephen Gostkowski. In het eerste kwart miste hij er een, maar in het tweede kwart was het wel raak, waardoor de wedstrijd met 3-0 de rust in ging.

Aan het einde van het derde kwart wisten de Rams ook een fieldgoal te scoren, wat de stand gelijk bracht. Kicker Greg Zuerlein schoot de bal vanaf 53 yards (48 meter) tussen de palen, een zeer grote afstand. Na drie kwarten was echter nog steeds geen enkele touchdown gescoord, iets wat nog nooit in de geschiedenis van de Super Bowl was voorgekomen. Halverwege het vierde kwart lukte het de Patriots toch de eerste touchdown op het bord te zetten. Na een lange pass van Tom Brady naar Rob Gronkowski kon Sony Michel uiteindelijk de endzone bereiken. Ook de conversie na de touchdown werd benut, wat de stand op 10-3 in voordeel van de Patriots bracht.

De Los Angeles Rams hadden daarna nog twee grote kansen op een touchdown, maar nadat Stephon Gilmore een bal van Rams-quarterback Jared Goff onderschepte hadden de Patriots de bal met nog vier minuten op de klok. Ze maakten hier goed gebruik van en na nog een fieldgoal van Gostkowski was de wedstrijd met een stand van 13-3 eigenlijk al gespeeld.

Naast de sport draait de Super Bowl ieder jaar ook om de zaken erom heen. Zo was er van tevoren al gedoe over de 'halftime show', waarin een bekende band of artiest optreed. Meerdere artiesten hadden de uitnodiging hiervoor afgewezen, uit solidariteit voor Colin Kaepernick, de speler die begon met het knielen tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan elke wedstrijd. Uiteindelijk wilde Maroon 5 wel optreden. Aanvankelijk werd dit hen al niet in dank afgenomen, maar na het optreden in de rust kregen ze nog meer kritiek over zich heen. Verschillende media vonden het optreden saai en sommigen zeiden zelfs dat leadzanger Adam Levine vals zong.

Ook de reclames in de pauze van de Super Bowl zijn elk jaar een belangrijk onderdeel van het hele spektakel. Dit jaar koste een commercial van 30 seconden maar liefst 5,2 miljoen euro. Onder meer bedrijven als Pepsi en Budweiser maakten een speciaal spotje voor het reclameblok.

Beelden[bewerken]

Bronnen[bewerken]