Naar inhoud springen

Netwerken roepen Joe Biden uit tot nieuwe president van Amerika

Uit Wikinieuws
Verdeling van staten op het moment van het uitroepen tot president

7 november 2020 

Vandaag hebben de grootste Amerikaanse televisienetwerken Joe Biden uitgeroepen tot de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hiermee wordt hij de 46e president van de Verenigde Staten. Zijn running mate, Kamala Harris, heeft een moeder van Indiase afkomst en wordt daarom niet alleen gezien als de eerste vrouwelijke, maar ook zwarte vicepresident van het land.

De netwerken kwamen met de projection nadat de voorsprong van Biden op Donald Trump in Pennsylvania op meer dan 0,5% was uitgelopen. Dit percentage betekent dat er via de rechter niet meer om een hertelling kan worden gevraagd. Door de winst in Pennsylvania komt Biden boven de grens van 270 kiesmannen waardoor hem de meerderheid van de stemmen niet meer kan ontgaan.

Biden verklaarde in zijn toespraak later op de dag (20:00 uur in New York), dat het voor de Amerikanen tijd is om de woede en de harde retoriek uit de campagne achter hen te laten en samen te komen als één natie. "Het is tijd om samen te komen en om [de wonden] te [laten] genezen. We zijn de Verenigde Staten en er is niets dat we niet kunnen doen als we het samen doen," aldus de president-elect.

President Trump moet zich nog gewonnen laten geven, maar liet eerder via Twitter al weten dat hij vindt dat hijzelf de verkiezingen heeft gewonnen. Trump en zijn aanhangers zijn een aantal rechtszaken begonnen om de uitslag van de verkiezingen aan te vechten.

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Joe Biden projected US president-elect », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 8 november 2020.