Naar inhoud springen

Negen miljoen bronvermeldingen op Wikipedia opnieuw raadpleegbaar

Uit Wikinieuws

4 oktober 2018 

Sinds 2015 zijn er negen miljoen niet-werkende links hersteld op Wikipedia en andere projecten van Wikimedia. Het gaat veelal om bronvermeldingen die via een link naar een voormalige pagina op het internet in te zien waren. Door de koppeling naar gearchiveerde pagina's op Internet Archive zijn de geraadpleegde bronnen opnieuw in te zien, inclusief vaak andere oudere versies.

Binnen enkele jaren herstelde een bot zes miljoen links op Wikimedia-projecten, en gebruikers drie miljoen in de categorie content drift. In het laatste geval gaat het om verloren geraakte gegevens doordat een pagina in de loop van de tijd inhoudelijk werd gewijzigd. Voor bronvermeldingen is dat een probleem, omdat dan niet meer te achterhalen is waarop een Wikipedia-artikel is gebaseerd. Een belangrijk streven van Wikipedia wordt door dit werk hersteld, namelijk om inhoud van artikelen verifieerbaar te laten zijn.

Het zal het een voortdurend proces blijven; wekelijks worden op de diverse projecten rond de twintig miljoen links toegevoegd of gewijzigd. Er zijn nog allerlei Wikimedia-projecten niet bij betrokken; de bot onderhoudt op dit moment driehonderd projecten in 22 talen.

Bronnen

[bewerken]
Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of een van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.