Naar inhoud springen

Neerstorten MH-17 herdacht met opening Nationaal Monument MH17

Uit Wikinieuws
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

17 juli 2017 

Neerstorten MH-17 herdacht met opening Nationaal Monument MH17

In Park Vijfhuizen (bij Vijfhuizen) is vanmiddag het neerschieten van vlucht MH17 herdacht, wat vandaag precies drie jaar geleden gebeurde. Ter gelegenheid van de herdenking is het Nationaal Monument MH17 geopend. Dit is een klein bos in de vorm van een lint, waarin voor elk slachtoffer van de ramp een boom is geplant, met in het midden een gedenkteken.

Met de aanleg van dit speciale bos werd in maart begonnen. Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 mensen die in het betreffende toestel van Malaysia Airlines zaten om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Van de overige slachtoffers kwam het merendeel uit Maleisië en Australië. In totaal staan er nu dus 298 bomen, elk voorzien van een naamplaatje. In het midden van het bos staat het gedenkteken, een stalen wand van 4 meter hoog en 16 meter breed.

In totaal waren er zo'n 2000 nabestaanden van de slachtoffers aanwezig bij de herdenking. Verder waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig, die samen met zeventien leerlingen van twee basisscholen het monument officieel in gebruik namen. Verder waren demissionair premier Mark Rutte aanwezig, evenals de ministers Bert Koenders en Stef Blok, de Kamervoorzitters en de ambassadeurs van alle landen waar de dodelijke slachtoffers vandaan kwamen. De herdenking zelf had een vrij sober karakter. Er waren enkele korte toespraken, er werd een gedicht voorgelezen en ook werden de namen van alle slachtoffers voorgelezen.

Bronnen[bewerken]