Naar inhoud springen

Nederlandse regering vraagt bij EU om migratie-opt-out

Uit Wikinieuws
Minister Faber

18 september 2024 
Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber heeft in een brief aan eurocommissaris Ylva Johansson in Brussel officieel gevraagd om een speciale opt-out-regeling voor Nederland op het gebied van asiel en migratie. Dit betekent dat Nederland wat dit betreft op bepaalde punten vrijstelling wil van de regels die hiervoor op EU-niveau gelden. Tevens vraagt minister Faber om voor zolang de opt-out-regeling voor Nederland er nog niet is, het eind vorig jaar gesloten Europese migratiepact zo snel mogelijk in werking te laten treden. In dat pact hebben de EU-lidstaten allerlei nieuwe afspraken op het gebied van asiel- en migratiebeleid gemaakt, onder meer over het meteen screenen van migranten die zich aan de EU-buitengrenzen melden.

Afgelopen donderdag, toen premier Dick Schoof het nieuwe regeerprogramma presenteerde, werd de opt-out al aangekondigd. In het regeerprogramma staat ook dat een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking wordt gesteld zonder dat dit –zoals gebruikelijk – eerst door de Tweede en Eerste Kamer moet. Het kabinet wil op deze manier de huidige asieltoestroom naar Nederland, waarvoor het een zeer streng beleid nastreeft, zo snel mogelijk een halt toeroepen. Minister Faber wil bovendien een landelijke asielcrisis uitroepen, die minstens een jaar zou moeten duren.

Een dergelijke opt-out-regeling voor Nederland is volgens velen moeilijk of niet te realiseren, omdat reeds bestaande EU-verdragen ervoor zouden moeten worden aangepast. Drie andere EU-landen hebben op dit moment op bepaalde punten een opt-out: Denemarken, Ierland en Polen (zoals samenwerking op het gebied van veiligheid of de euro, die Denemarken niet heeft). Deze uitzonderingsregelingen dateren echter al uit de tijd dat de EU-verdragen werden vastgesteld.

Bronnen

[bewerken]