Naar inhoud springen

Nederlandse politie breidt wetenschappelijk team uit voor kunstmatige intelligentie

Uit Wikinieuws

19 januari 2019 

De Nederlandse politie gaat de capaciteit uitbreiden van wetenschappers die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie (AI). Dit wordt opgepakt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht.

In Amsterdam werken al vier promovendi in het Politielab Data Science dat vorig jaar werd geopend. Dit team wordt uitgebreid met nog vier wetenschappers. Daarnaast is afgelopen woensdag het Nationaal Politielab AI geopend in Utrecht. Ook hier gaan vier promovendi aan de slag, in directe samenwerking met ervaren politiemensen.

Terwijl vingerafdrukken vroeger baanbrekend konden zijn in een recherche-onderzoek, is dat tegenwoordig niet meer genoeg. De hoeveelheden gegevens zijn in de samenleving enorm toegenomen, zoals beelden, geluid, locatiegegevens via de gps en internetverbindingen en andere data. Om verbanden te kunnen leggen zullen al deze gegevens moeten worden geanalyseerd. Kunstmatige intelligentie moet de politie daarbij helpen. Ook wordt nog gewerkt aan software die de locatie van foto's kan achterhalen. Om het werk met AI aan rechters en de burger te kunnen uitleggen, wordt ook de juridische en ethische impact onderzocht.

Het eerste concrete project waaraan wordt gewerkt is een digitaal aangiftesysteem voor oplichting via internet, waarbij de gedupeerde te woord wordt gestaan door een chatbot. De bot analyseert eerst de woorden en helpt de burger daarbij om uit te vinden of het daadwerkelijk om oplichting gaat of iets anders. Wanneer dat zo lijkt te zijn, dan helpt een rechercheur de burger verder. Ook wordt er gewerkt aan analysesoftware om verschillende aangiftes met elkaar in verband te kunnen brengen.

Ibo van de Poel, hoogleraar ethiek en techniek aan de Technische Universiteit Delft, vindt de hoge verwachtingen van de politie terecht. De nieuwe software zal nieuw gereedschap voor de politie betekenen, maar – waarschuwt hij – nooit een superrechercheur of wondermiddel. Hij bepleit dat er goed nagedacht moet worden waarin de mens en waarin computers goed zijn. Als voorbeeld verwees hij naar de website over Spurious Correlations van Tyler Vigen, waarin het gevaar van het klakkeloos accepteren van correlaties zichtbaar wordt gemaakt.

Gerelateerd

[bewerken]
[bewerken]

Bronnen

[bewerken]