Nederlandse politie arresteert zeven mannen wegens voorbereiden zware aanslag

Uit Wikinieuws

28 september 2018 

Een anti-terrorismeteam heeft gisteren in Arnhem en Weert zeven mannen gearresteerd in de leeftijd van 18 tot 34 jaar, die een terreurcel vormden. Naar alle waarschijnlijkheid waren ze bezig een zware aanslag in Nederland te voor te bereiden.

De meeste gearresteerde verdachten komen uit Arnhem. Bij de arrestatie werden 400 mensen ingezet en in Weert werden drie auto's in beslag genomen. De AIVD hield de verdachten al enige tijd in de gaten. De afgelopen maand kwam het onderzoek naar hen echter in een stroomversnelling, omdat hun plannen voor een aanslag in een vergevorderd stadium kwamen.

De verdachten zouden als doelwit een groot evenement op het oog hebben gehad en daarbij veel slachtoffers hebben willen maken. Om welk evenement het gaat, hebben minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus en het OM wegens het belang van het onderzoek niet bekendgemaakt. Tegelijk zou er ergens anders een autobom hebben moeten ontploffen. De zeven mannen waren nog op zoek naar kalasjnikovs, handgranaten, handvuurwapens, bomvesten en middelen om zelf een bom te fabriceren. Op het moment van hun arrestatie hadden ze vijf handvuurwapens bij zich.

De hoofdverdachte is een 34-jarige man uit Arnhem van Irakese herkomst, genaamd Hardi N. Hij werd in 2014 veroordeeld omdat hij toen wilde afreizen naar Syrië. In 2016 werd hij samen met twee anderen opnieuw veroordeeld, wegens het steun bieden aan IS. In april dit jaar begon er een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar hem. Twee andere verdachten zijn om soortgelijke redenen veroordeeld.

Vanmorgen werden de huiszoekingen afgerond. In een woning in Arnhem zijn grote hoeveelheden grondstoffen aangetroffen die in bomvesten kunnen worden gebruikt. Ook is er 100 kilo kunstmest gevonden, die waarschijnlijk was bedoeld voor het maken van een autobom.

Het terrorismedreigingsniveau voor Nederland (4 op een schaal van 5, wat hoog betekent) wordt niet gewijzigd naar aanleiding hiervan.

Bronnen[bewerken]