Naar inhoud springen

Nederlandse ondernemer koopt HEMA op

Uit Wikinieuws

18 oktober 2018 

HEMA-vestiging in Abcoude.

De Nederlandse ondernemer en miljardair Marcel Boekhoorn koopt de warenhuisketen HEMA op, die al sinds een aantal jaar in de verkoop stond. Vanochtend leek de deal nog niet helemaal rond, hoewel het persbericht hierover al wel was verspreid. Inmiddels heeft Boekhoorn zelf bekendgemaakt dat de kogel door de kerk is. Hij heeft aangekondigd "grote plannen" met de HEMA te hebben. Het is niet bekend wat het overnamebedrag is.

De HEMA werd in 2010 door Lion Capital (dat het drie jaar eerder had overgenomen van Maxeda) in de verkoop gezet. Eerdere overnamegesprekken zijn sindsdien steeds afgeketst. Afgelopen juni mislukte een geplande verkoop van de warenhuisketen aan het Belgische Core Equity Holdings op het laatste moment, omdat de betrokken partijen het niet eens konden worden over de contracten van franchisenemers. Met de franchisenemers zijn inmiddels nieuwe afspraken gemaakt.

Boekhoorn heeft sinds 1994 zijn eigen investeringsmaatschappij, Ramphastos Investments. Sinds 2000 is hij eigenaar van Ouwehands Dierenpark. In 1999 verkocht hij Bakker Bart aan een Duits bedrijf. In 2004 kocht hij het toen noodlijdende Telfort op, waarna hij dit weer doorverkocht aan KPN.

HEMA heeft laten weten dat het zich onder zijn nieuwe eigenaar de komende tijd wil richten op de thuismarkt, het online groeien, internationale uitbreiding en het verbeteren van de winstgevendheid.

Bronnen[bewerken]