Nederlandse leeuwinnen Europees kampioen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 augustus 2017 

FIFA Women's World Cup Canada 2015 - Edmonton.jpg
FIFA Women's World Cup Canada 2015 - Edmonton.jpg

Nederlandse leeuwinnen Europees kampioen

Het Nederlandse vrouwenelftal heeft vandaag het EK-kampioenschap voetbal gewonnen. In de finale versloeg het elftal de Denen met 4-2.

Het is een historische overwinning. Het was de eerste keer dat de vrouwen de eindstrijd van dit kampioenschap wonnen. Ook de Nederlandse mannen slaagden daar maar één keer in de geschiedenis in, namelijk 29 jaar geleden in 1988. Het Duitse vrouwenelftal won dit toernooi het vaakst, namelijk zesmaal. Zij werden echter door mede-finalist Denemarken in de kwartfinale uitgeschakeld.

Alom is er lof voor de teamspirit. Bondscoach Sarina Wiegman benadrukte dit ook nog eens na de wedstrijd. Tijdens het gehele toernooi won Nederland alle zes wedstrijden, zonder dat daar een beslissing door strafschoppen aan te pas kwam. Het team was gemiddeld in elke wedstrijd goed voor twee doelpunten.

Finale

De eindwedstrijd was zinderend. Nederland kwam eerst op achterstand doordat de Deense speelster Nadia Nadim een strafschop benutte. Hierna wist Nederland terug te komen met een doelpunt van Vivianne Miedema en op voorsprong te komen dankzij Lieke Martens. In de 33e minuut zorgde de Deense Pernille Harder voor de gelijkstand.

Na rust schoot de aanvoerder Sherida Spitse Nederland weer op voorsprong, door vanuit een vrije trap langs een slecht opgebouwde muur in het doel van de Denen te schieten. Vlak voor het eind wist Miedema de eindstand op 4-2 vast te leggen, waarmee het pleit definitief was beslecht in het voordeel van Nederland.

Het was de best bekeken wedstrijd voor de voetbalvrouwen ooit. In De Grolsch Veste in Enschede waren 28.182 toeschouwers en alleen al in Nederland zagen 5,5 miljoen kijkers het slot van de wedstrijd (4,1 miljoen gemiddeld tijdens de wedstrijd). Dit was op dat moment 83% van het televisiekijkend publiek. Tijdens het gehele toernooi waren er meer dan 240.000 bezoekers en volgden 165 miljoen mensen uit 80 landen de wedstrijden via de televisie.

Groepsfase
Nederland 1-0 Noorwegen
Denemarken 1-0 België
Noorwegen 0-2 België
Nederland 1-0 Denemarken
België 1-2 Nederland
Noorwegen 0-1 Denemarken
Eindfase
kwartfinale halve finale finale
                   
29 juli, De Vijverberg        
 Nederland  2
3 augustus, De Grolsch Veste
 Zweden  0  
 Nederland  3
30 juli, De Adelaarshorst
   Engeland  0  
 Engeland  1
6 augustus, De Grolsch Veste
 Frankrijk  0  
 Nederland  4
30 juli, Het Kasteel
   Denemarken  2
 Duitsland  1
3 augustus, Rat Verlegh
 Denemarken  2  
 Denemarken  0 (3)
30 juli, Willem II
   Oostenrijk  0 (0)  
 Oostenrijk  0 (5)
 Spanje  0 (3)  

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: