Naar inhoud springen

Nederlandse huizenprijzen dalen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 oktober 2008 

Nederlandse huizenprijzen dalen

De Nederlandse huizenprijzen zijn voor het eerst in achttien jaar gedaald. De gemiddelde prijs van een verkochte woning daalde de afgelopen drie maanden met 0,3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend bekend. Volgens de NVM zijn consumenten voorzichtiger geworden door de financiële crisis. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is dat „niet meer dan logisch na een jaar kredietcrisis”. Hukker deed „een dringend beroep” op de banken om de woningmarkt in Nederland niet te „verstoren”. De NVM merkt dat banken door de kredietcrisis minder snel hypotheken verstrekken aan consumenten. Er wordt strenger gekeken naar de persoonlijke financiële situatie van huizenkopers. Ook is de hypotheekrente recent gestegen, waardoor de betaalbaarheid van woningen is gedaald.

Het aantal verkochte woningen was 13 procent lager dan in het vorige kwartaal. Tegelijkertijd stonden er 7 procent meer huizen te koop, in totaal 125.000. Volgens Hukker komt dat doordat de markt „stroperiger” wordt. Het duurt langer voordat mensen hun huis hebben verkocht. Gemiddeld staat een huis zes dagen langer te koop. Het gemiddelde verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs steeg met 0,3 procentpunt tot 3,6 procent.

Over heel 2008 verwacht de NVM een stijging van de woningprijzen van 1 tot 1,5 procent. Over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de stijging 1,6 procent – onder het inflatieniveau van 3,1 procent. Drie maanden geleden voorspelde de NVM nog een stijging van 2 procent over 2008. De ontwikkelingen op de financiële markten noopten de vereniging tot bijstelling van dit cijfer.

De laatste keer dat de huizenprijzen daalden was na het uitbreken van de Eerste Golfoorlog in 1990. Toen gingen de woningprijzen na een kwartaal weer omhoog.

De NVM verwacht niet dat de huizenprijzen in Nederland nu zullen inzakken, maar zegt dat ook het huidige kwartaal nog „lastig” is. „Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat de slecht functionerende woningmarkt op dit moment de redding is voor de prijzen van woningen. Het structureel tekort aan woningen houdt de prijs stabiel.” In het Verenigd Koninkrijk, waar dit niet het geval is, zijn sinds het uitbreken van de kredietcrisis de huizenprijzen wel fors gedaald.