Naar inhoud springen

Nederlandse douane houdt geldzending van miljoenen euro's uit Suriname tegen

Uit Wikinieuws

17 mei 2018 

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de douane opdracht gegeven een geldzending van naar schatting 19 tot 30 miljoen euro uit Suriname tegen te laten houden. Er wordt vermoedt dat het gaat om het wit wassen van geld. De geldzending werd georganiseerd door de Centrale Bank van Suriname, de hoogste monetaire autoriteit van Suriname.

Volgens de CBvS-president Glenn Gersie gaat het om een fors bedrag, al ontkent hij dat het om 30 miljoen euro gaat wat door de Surinaamse krant De Ware Tijd wordt gesteld. Het bedrag werd verzonden naar Nederlandse banken om ze cliënten in Nederland in de gelegenheid te stellen zaken te doen. Het geld is niet afkomstig van de CBvS zelf maar van lokale banken.

De zaak wordt op dit moment onderzocht als een zogenaamd fenomeenonderzoek. De CBvS zal eerst een aantal vragen moeten beantwoorden aan de Nederlandse douane. Gersie noemde de situatie niet fair omdat de strengere regelgeving ten koste zou gaan van de economieën in ontwikkelingslanden.

4 juni 2018 

Miljoenenzending nog steeds geparkeerd

De geldzending is nog steeds niet vrijgegeven in Nederland. Surinaams minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad is het met een team van advocaten niet gelukt om de miljoenen weer 'vlot te trekken'. Het gaat om rond 12 miljoen euro uit vijf wissels en daarnaast nog om een deel dat toebehoort aan bedrijven.[1]

17 juli 2018 

Opnieuw geldzending tegengehouden

In Nederland heeft justigie opnieuw een geldzending uit Suriname tegengehouden. Het gaat nu om een bedrag van vier miljoen euro. Het geld was afkomstig van de Republic Bank in Suriname.[2]

Gerelateerd

[bewerken]