Naar inhoud springen

Nederlandse Rode Kruis: excuses voor falen in WOII

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 november 2017 

Nederlandse Rode Kruis: excuses voor falen in WOII

Het Nederlandse Rode Kruis, dat dit jaar zijn 150-jarig bestaan viert, is diep door het stof gegaan. Uit jarenlang onderzoek van Regina Grüter van het NIOD is gebleken dat het bestuur van het Nederlandse Rode Kruis tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 zo goed als niets deed voor de Nederlandse Joden die in concentratiekampen waren opgesloten. Overigens ook niet voor veel andere etnische groepen die werden vervolgd, zoals de Roma en Sinti, noch voor de politieke gevangenen. Sterker, de organisatie werkte actief mee aan de anti-Joodse maatregelen die de Duitse bezetter doorvoerde. Het boek dat Grüter hierover heeft gepubliceerd heet Kwesties van leven en dood. Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog.

Holocaust-overlevende Frieda Menco (92): "Het Rode Kruis heeft niets gedaan voor ons in de oorlog. Noch in Nederland, noch in Auschwitz. Als ze het wel hadden gedaan, zou dat een grote hulp zijn geweest om het vol te kunnen houden. We bestonden niet. We waren er niet. Ze gaven helemaal niets om ons."

Binnen kleinere kringen was de falende houding van het Nederlandse Rode Kruis tijdens WOII al langer bekend, maar nu komt de organisatie er dus helemaal openlijk voor uit. Voorzitter Inge Brakman: "Eens in de zoveel jaar komt het verhaal naar voren dat het Rode Kruis enerzijds veel goed heeft gedaan maar anderzijds voor joden en politiek gevangenen afwezig is geweest. Die onderzoeken waren niet breed genoeg. We wilden het nu eens goed uitspitten. We willen eindelijk eens ruiterlijk erkennen dat het Rode Kruis op een aantal punten gewoon gefaald heeft. Voor alle groepen waarop de Duitsers het hadden gemunt, heeft het Rode Kruis geen moed getoond."

Bronnen

[bewerken]