Naar inhoud springen

Nederlanders maken zich zorgen om nepnieuws

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 december 2017 

Nederlanders maken zich zorgen om nepnieuws. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2400 Nederlanders door I&O Research in opdracht van de Volkskrant. 33% van de Nederlanders geeft aan niet meer te kunnen onderscheiden wat waar of niet waar is, terwijl slechts 29% overtuigd is dit onderscheid wel te kunnen maken. 82% ziet desinformatie als een bedreiging voor het functioneren van de democratie en de rechtstaat.

Het zijn vooral de lageropgeleide Nederlanders die het vaakst aangaven geen onderscheid meer te kunnen maken. Onder hen gaat het om 40%, terwijl het bij hogeropgeleiden om 23% gaat. Ook is dit antwoord vaker te horen bij ouderen dan jongeren.

Van de respondenten neemt 68% de berichten van Geen Stijl niet helemaal voor waar aan en 71% de berichten van Facebook niet. Voor media als het NOS Journaal, de Volkskrant en NRC ligt dit percentage rond 10%. Ook zijn er respondenten die aan bijna alles twijfelen.

Een maand geleden kondigde binnenlandminister Kajsa Ollongren een pact aan tegen nepnieuws, om de invloed van desinformatie op het politieke proces tegen te gaan. Eerder waarschuwde ze al voor die dreiging vanuit Rusland. Volgens Russisch ambassadeur Alexander Sjoelgin doet zijn land niet aan politieke beïnvloeding in Nederland. Diezelfde dag nog werd hij het onderwerp van hoon toen hij het JIT-onderzoek naar het neerstorten van de MH17 partijdig noemde. 66% van Nederland denkt net als de minister dat de Russen het MH17-onderzoek beïnvloeden. 20% denkt echter dat de Nederlandse regering meewerkt aan een doofpot.

Bronnen

[bewerken]