Naar inhoud springen

Nederland wint Eurovisiesongfestival voor de vijfde keer

Uit Wikinieuws
Duncan Laurence tijdens de repetitie voor de finale

19 mei 2019 

De 25-jarige Nederlandse zanger Duncan Laurence heeft met zijn lied Arcade gisteravond het Eurovisiesongfestival 2019 gewonnen. In Tel Aviv behaalde hij 492 punten, waardoor Nederland voor het eerst in 44 jaar weer het Songfestival won. Het is de vijfde keer dat Nederland wint. De top vijf bestond verder uit respectievelijk Italië, Rusland, Zwitserland en Noorwegen.

Duncan Laurence kreeg na afloop de prijs persoonlijk uitgereikt van Netta Barzilai, de winnares van het Songfestival van afgelopen jaar. Hij is gefeliciteerd door koning Willem Alexander en koningin Máxima en ook door premier Rutte, die afgelopen nacht een minuut lang met de zanger heeft gebeld.

Omdat Nederland dit jaar heeft gewonnen, mag het volgend jaar het Songfestival organiseren. Onder andere de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Maastricht en Zwolle hebben hiervoor al interesse getoond.

Voor België was er dit jaar minder succes, Eliot kwalificeerde zich met zijn nummer Wake Up niet voor de finale. Hij bleek uiteindelijk de dertiende plaats in de halve finale bereikt te hebben. Alleen de beste tien kwalificeerden zich.

Bronnen[bewerken]