Nederland wil dat EU druk op Venezuela vergroot

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 februari 2018 

Ligging van de ABC-eilanden ten opzichte van Venezuela

Nederland wil dat EU druk op Venezuela vergroot

Minister Sigrid Kaag, die tijdelijk de portefeuille voor Buitenlandse Zaken beheert sinds Zijlstra vorige week opstapte, schrijft aan de Tweede Kamer dat ze via de EU de druk op Venezuela wil opvoeren. Ze zal dit punt aan de orde brengen in de Raad Buitenlandse Zaken die volgende maandag 26 januari a.s. plaatsvindt in Brussel. Venezuela is volgende week een van de agendapunten voor de Raad.

Quote begin
De Raad zal verder discussiëren over de gezamenlijke inzet en verder te nemen stappen richting Venezuela. Met het mislukken van de dialoog tussen de Venezolaanse regering en de oppositiepartijen en de aankondiging van vervroegde presidentsverkiezingen die gepland staan voor 22 april wordt de democratie verder ondermijnd.

Quote einde

Het ministerie noemt verder met geen woord het conflict tussen Venezuela en de ABC-eilanden. De vraag is daarom of dit onderwerp volgende week wel op tafel komt te liggen. Op 12 januari werd er een akkoord bereikt die Maduro weigert te ondertekenen. Wel is er vorige week tussen de drie eilanden onderling contact geweest over de situatie, zo liet staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops weten.

Bronnen[bewerken]