Nederland versoepelt de coronaregels verder

Uit Wikinieuws

23 maart 2022 

Deze verplichting geldt niet meer vanaf 23 maart

Vanaf vandaag zijn de coronaregels in Nederland weer verder versoepeld. Vorige week werd in een persconferentie al aangekondigd dat het grootste deel van de coronamaatregelen die er nog waren, zouden worden losgelaten.

Het zogenoemde "1G-beleid" vervalt, wat betekent dat mensen vanaf nu voor een binnenevenement met meer dan vijfhonderd bezoekers niet meer vooraf negatief getest hoeven te worden. Ook verdwijnt de mondkapjesplicht, die eerder al was vervallen voor onder meer supermarkten, nu ook in het openbaar vervoer. Daar wordt echter nog wel geadviseerd om een mondkapje te blijven dragen. Het advies om de helft van de tijd thuis te werken, verviel al direct na de aankondiging van de versoepelingen vorige week.

Op het vliegveld en in vliegtuigen geldt nog steeds een mondkapjesplicht, maar verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben al gezegd dit niet te gaan handhaven. Mensen die Nederland inreizen hoeven geen coronacertificaat meer te laten zien. Mensen die positief worden getest op corona, wordt nog wel geadviseerd om in isolatie te gaan. Ook enkele basisadviezen die al ongeveer sinds het begin van de pandemie gelden blijven nog steeds van kracht, zoals veel handen wassen en hoesten in de elleboog.

Het kabinet is bij deze versoepelingen verder gegaan dan wat het OMT had aanbevolen. Het Outbreak Management Team adviseerde om de verplichting tot het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer te handhaven, maar deze verplichting is dus afgezwakt tot een advies. Ook had het OMT aangeraden om vast te blijven houden aan het thuiswerkadvies.

Volgens minister Ernst Kuipers is deze verregaande versoepeling van de coronaregels verantwoord. Het aantal besmettingen met de omikronvariant is met ca. 40.000 per dag nog altijd hoog (mede door de opkomst van de nieuwe BA.2-subvariant), maar de afgelopen week lijkt er een duidelijke daling te zijn ingezet. Ook het aantal ic-opnames ontwikkelt zich naar verwachting, wat wil zeggen dat de ic-bezetting niet dermate hoog is dat ziekenhuizen erdoor overbelast raken en andere zorg in het gedrang komt.

Bronnen[bewerken]