Naar inhoud springen

Nederland moet helpende hand bieden: 'Suriname prooi voor georganiseerde misdaad'

Uit Wikinieuws

22 februari 2022 

De voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, Jan Struijs, heeft premier Mark Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius een brandbrief gestuurd over de slechte staat van de Surinaamse politie en de politie-opleidingen in Suriname. Volgens Struijs loopt Suriname daardoor het risico ten prooi te vallen van de georganiseerde misdaad. Daarnaast voorziet hij gevolgen voor Nederland. Er zijn veel banden tussen de Nederlandse en Surinaamse misdaadwereld en de toenemende armoede kan ertoe leiden dat veel Surinamers hun heil in de toekomst in Nederland zullen willen zoeken. Struijs bepleit daarom dat Nederland de Surinaamse politie bijspringt.

De voorzitter van de Surinaamse Politie Bond, Poetini Atompai, reageerde dat hij geheel achter de oproep van Struijs staat. Hij stelt dat de Surinaamse politie zo goed als failliet is. Verder is een grote behoefte aan spullen, die in Suriname nog bruikbaar zijn en in Nederland al worden weggegooid. Surinaamse agenten hebben het zwaar en verdienen een loon onder het sociaal minimum. Velen zoeken naar meer geld om rond te komen. Het komt geregeld voor dat politieagenten zich van het leven benemen.

Struijs liet zijn uitgesproken mening hierover anderhalve week geleden ook al tijdens een persconferentie weten. Daar werd toen minder aandacht aan besteed. Hij was toen voor een werkbezoek in Suriname, waarbij hij ook president Chan Santokhi sprak.

Bronnen[bewerken]