Naar inhoud springen

Nederland gaf steun aan jihadisten in Syrië

Uit Wikinieuws
Gematigde YPJ-leden

11 september 2018 

Uit een uitgebreid onderzoek van Nieuwsuur en Trouw komt naar voren dat Nederland bij de verstrekking van miljoenen euro's aan non lethal aid aan Syrische oppositiegroepen ook steun heeft verstrekt aan jihadistische groeperingen. Beide nieuwsmedia hielden interviews met meer dan honderd mensen, waaronder via videoverbindingen met mensen die zich in Syrië en Turkije bevinden. Ook werden bewijzen van bestellingen en overdrachten ingezien. Uit een vergelijk met bevestigde bronnen werd bevestigd dat zich onder de gesteunde groeperingen niet alleen gematigde milities bevonden.

Vandaag bleek daarbij dat het kabinet André Nollkaemper, de Extern Volkenrechtelijk Adviseur, niet om advies heeft gevraagd bij de steun aan Syrische rebellengroepen. Zijn functie werd na de Irakoorlog juist door de commissie-Davids in het leven geroepen om te voorkomen dat Nederland nogmaals zonder juridische basis intervenieert in een ander land. Willibrord Davids, voormalig president van de Hoge Raad, laat in een verklaring op persoonlijke titel weten hierover zeer verbaasd te zijn.

Nederland verstrekte de steun van mei 2015 tot aan het begin van dit jaar. Bij elkaar werden 22 gewapende groepen gesteund met goederen ter waarde van 25 miljoen euro. Het ging hierbij om onder meer trucks, 313 auto's, communicatiemiddelen, uniformen, tenten, training, medicijnen en voedsel. Een van de jihadistische groeperingen die steun ontving van Nederland, was Jabhat al-Shamiya (en).

Wie de hulp kreeg was staatsgeheim en werd daarom niet met de buitenwereld gedeeld, noch met de Tweede Kamer. Die reageerde geschokt op de onthullingen en riep minister Blok op het matje. Premier Rutte neemt de zaak ernstig op maar wil eerst nog niet reageren: "We gaan het eerst goed uitzoeken en daarna pas conclusies trekken."

Bronnen[bewerken]