Natuurbrand verwoest Canadees dorp

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietbeeld van de brand bij Lytton

12 juli 2021 

Het Canadese dorpje Lytton (Brits-Columbia) is afgelopen weekend nagenoeg volledig verwoest door een natuurbrand. Slechts enkele gebouwen van het plaatsje staan nog overeind. De ca. 250 inwoners van het dorp werden vooraf geëvacueerd door de burgemeester van het dorp, Jan Polderman. De meesten gaven hier gehoor aan. Bij de brand zijn desondanks twee doden gevallen. Voor zover nu bekend zijn alle personen die eerder vermist werden, weer terecht.

De natuurbrand begon op 30 juni net ten zuiden van Lytton en bereikte het dorp een dag later. De brand volgde op een extreme hittegolf (en) die Canada en het westen van de VS de afgelopen tijd heeft geteisterd en waarbij meerdere dagen na elkaar temperatuurrecords zijn gebroken. Het absolute warmterecord voor Canada was in Lytton zelf, waar op 29 juni temperatuur van 49.6 °C werd gemeten.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht door de Canadese Transportation Safety Board (en), de politie (RCMP) en de BC Wildfire Service (en). Er is gespeculeerd dat een vonk van een vrachttrein de brand zou hebben aangestoken. Inmiddels wordt in meerdere gebieden gezocht naar andere mogelijke oorzaken.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia-logo-v2-en.svg
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:


Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?