Naar inhoud springen

Nationalistische partijen op Corsica behalen meer dan de helft van de stemmen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 december 2017 

Ajaccio Grand Hôtel Continental, de bestuurlijke zetel van het eiland

Nationalistische partijen op Corsica behalen meer dan de helft van de stemmen

Het nationalistische Pè a Corsica heeft fors gewonnen tijdens de regionale verkiezingen op Corsica. Pè a Corsica is een samenwerkingsverband waarin allerlei nationalistische partijen samenwerken. Het behaalde ruim 45% van de stemmen, terwijl het ultrarechtse U Rinnovu ook nog 7% van de stemmers achter zich wist te krijgen.

Tweede ronde nodig

Op dit moment betekent de uitslag enerzijds dat Pè a Corsica geen absolute meerderheid van de stemmen heeft behaald en dat de kiezers nogmaals naar de stembus moeten voor een tweede ronde volgende week. Niettemin heeft een meerderheid van de stemmers nu gekozen voor twee nationalistische partijen, die beide meer onafhankelijkheid nastreven. De opkomst was echter vrij laag met 52%. Bij de vorige verkiezingen ging nog bijna 60% van de kiezers naar de stembus.

Andere politieke partijen bleven klein tijdens deze verkiezingen. Divers Droite en Les Républicains wisten respectievelijk 15% en 13% van de stemmen te halen. La République en marche ! van president Macron kwam net voorbij de 11%. Verder ging 6% naar de alliantie van PCF-Insoumis en behaalde het Front National met 3% de kiesdrempel niet.

Politieke structuur

De uitslag is om meer dan één reden belangrijk vanaf 1 januari. Dan is namelijk ook het nieuwe statuut van kracht dat ervoor zorgt dat het eiland verder gaat met één parlement in plaats van een tweekamerstelsel. Ook worden er meer bevoegdheden naar het lokale bestuur overgeheveld, zoals sociale activering, economische ontwikkeling en het beheer van het wegennet.

Meer Autonomie

In de achttiende eeuw was het eiland al eens een zelfstandige Corsicaanse Republiek. Ten tijde van Franse Revolutie en de heerschappij van de Corsicaan Napoleon Bonaparte werd het eiland onderdeel van Frankrijk. Anders dan de Catalanen onlangs deden, hebben de Corsicanen zich nooit per referendum uitgesproken over onafhankelijkheid.

Gilles Simeoni (fr), de leider van Pè a Corsica, heeft al aangegeven dat hij gesprekken met de centrale regering in Parijs wil om meer autonomie voor Corsica te verwerven. Te denken is aan een confederatieve staat binnen Frankrijk, waarin Corsica zelf verantwoordelijk is voor interne aangelegenheden. Het is echter zeer de vraag of Macron wel in deze ontwikkelingen mee zal gaan.

Update 11 december 2017 
Pè a Corsica bereikt meerderheid in tweede ronde

De Pè a Corsica heeft in de tweede ronde een absolute meerderheid bereikt. De Corsicaanse nationalisten behaalden 56,5% van de stemmen en hebben daarmee 41 van de 63 zetels van het regionale parlement in handen.

Bronnen[bewerken]