Naar inhoud springen

Nationale betoging op 28 oktober

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 oktober 2005 

ACV wil een nationale staking in België organiseren op 28 oktober. Ze wijzen het generatiepact van de regering met een grote onvoldoende af. ABVV en ACLVB hebben ook al verklaard dat ze willen meewerken, terwijl Unizo en het VBO, die de werkgevers vertegenwoordigen, de afwijzing betreuren.

ACV buigt zich al de hele dag over het generatiepact, en roept nu op een gemeenschappelijk front te vormen. ABVV en het ACLVB hebben later vandaag beslist om mee te doen in de actie, en daarom zal er op een nationale betoging zijn. Een datum is nog niet vastgelegd, die zal vanavond vastgelegd worden in een vergadering. Tijdens die vergadering zullen ACV en ABVV ook een gezamenlijk eisenpakket samenstellen.

Peter Vanvelthoven, de nieuwe minister van Werk

De betoging wordt geen algemene staking, zoals op 7 oktober, en ook geen betoging to de finish. Welke acties er dan precies uitgevoerd zullen worden, zal bepaald worden per sector. Er kunnen bijvoorbeeld werkonderbrekingen zijn. De metaalsector heeft al beslist te staken, omdat ACV-Metaal het pact al had verworpen.

Unizo en het VBO hebben hun betreuren uitgedrukt over de afwijzing. Zij verwijten de vakbonden kortzichtheid, en hadden gehoopt dat het pact zou goedgekeurd worden. Unizo wil dat de regering niet buigt voor de vakbonden. Verhofstadt zei dat dit plan er móet doorkomen, omdat er anders zeker en vast banen zullen sneuvelen. Ook de sociale zekerheid wordt in gevaar gebracht zonder dit pact.

Het VBO en Unizo hebben gezegd dat opnieuw onderhandelen niet mogelijk is, maar Peter Vanvelthoven, de nieuwe minister van Werk, wijst erop dat de vakbonden met vele punten akkoord gaan. Hij zegt dat onderhandelen over het generatiepact niet meer mogelijk is, maar over de concrete uitwerking wel.

Bronnen[bewerken]