Naar inhoud springen

Nationaal Museum van Brazilië grotendeels afgebrand

Uit Wikinieuws

3 september 2018 

Het brandende museumgebouw achter het standbeeld van keizer Peter II van Brazilië.

Afgelopen nacht is door een grote brand het Braziliaanse nationale museum in het noorden van de hoofdstad Rio de Janeiro ernstig beschadigd. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Van de meer dan 20 miljoen objecten tellende collectie is echter weinig meer over.

De brand ontstond door een nog onbekende oorzaak rond 19:30 lokale tijd; het museum was toen al gesloten. Tegen middernacht was de brand onder controle, door de inzet van 80 brandweermannen. Het blussen kwam moeizaam op gang, omdat de twee dichtstbijzijnde waterpunten niet functioneerden. Bluswater moest vanuit een naburig meer worden vervoerd. Met hulp van museummedewerkers lukte het nog wel om enkele objecten uit het brandende gebouw te redden.

Een museumzaal in 2015. Op de voorgrond de Bendegó-meteoriet, die de brand heeft overleefd.

Het museum, opgericht in 1818 en gevestigd in het voormalig keizerlijk paleis, gold als het belangrijkste wetenschappelijke instituut van Brazilië. Het beheerde een aanzienlijke natuurhistorische en historische collectie, de grootste van Zuid-Amerika. Het gaat dan bijvoorbeeld om objecten uit de Braziliaanse geschiedenis, zoals skeletten van mensen en dinosauriërs, fossielen en mineralen. Ook werden er allerlei museumstukken uit de Egyptische, Griekse en Romeinse oudheid bewaard.

De Braziliaanse president Michel Temer sprak van 'een treurige dag voor alle Brazilianen'. Onder anderen vice-museumdirecteur Luiz Fernando Dias Duarte wees erop dat het museum te weinig (financiële) steun zou hebben ontvangen. Hierdoor schijnt het gebouw slecht onderhouden te zijn en waren er niet afdoende brandwerende maatregelen genomen.

Bronnen[bewerken]