Naar inhoud springen

NVWA breidt zwarte lijst van "gevaarlijke eiercodes" verder uit

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 augustus 2017 

NVWA breidt zwarte lijst van "gevaarlijke eiercodes" verder uit

Vorige week kwam aan het licht dat Chickfriend, een bedrijf uit Barneveld, vorig jaar op grote schaal het in de pluimveehouderij verboden middel fipronil heeft gebruikt bij het bestrijden van bloedluis bij kippen. Fipronil is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een licht giftig middel dat, als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, de organen kan aantasten. Het wordt ook gebruikt om luizen te bestrijden bij honden en katten. Uit voorzorg moesten 180 pluimveehouderijen afgelopen week hun activiteiten stilleggen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verklaarde op dat moment nog dat er geen enkel rechtstreeks gevaar was voor de volksgezondheid.

De NVWA heeft inmiddels zeventien nieuwe codes toegevoegd aan de zwarte lijst van "gevaarlijke eieren", d.w.z. eieren die (vooral voor kinderen) een te grote hoeveelheid fipronil bevatten. Hiermee staan er nu in totaal 28 codes op de lijst. Er volgen er binnenkort nog meer. Bij eieren met de code 2-NL-4015502 (afkomstig van één producent) is de hoeveelheid fipronil zo groot gebleken dat dit volgens de NVWA een acuut gevaar vormt voor de volksgezondheid. Mensen die deze eieren in huis hebben wordt dringend aangeraden ze weg te gooien en deze eieren worden ook uit de schappen van alle supermarkten gehaald. Bij de andere 27 codes wordt alleen consumptie door kinderen afgeraden. Er wordt ook onderzoek gedaan naar producten waarin de besmette eieren zijn verwerkt, zoals mayonaise en cake. Via de website van de NVWA kan de consument controleren of de code die op zijn eigen eieren is te vinden op de lijst staat.

De kans dat de fipronil ook in slachtkippen is beland lijkt vooralsnog niet zo groot, omdat slacht- en legkippen over het algemeen niet in dezelfde stallen worden gehouden.

Bronnen[bewerken]