Naar inhoud springen

NRF voor het eerst ingezet vanwege invasie Oekraïne

Uit Wikinieuws

25 februari 2022 

De NATO Response Force ofwel NRF – de snellereactie-eenheid van de NAVO – wordt voor het eerst sinds deze in 2006 operationeel werd, daadwerkelijk ingezet voor een missie. Er zullen enkele duizenden militairen naar de NAVO-lidstaten in Oost-Europa worden gestuurd, zowel van de land- en luchtmacht als van de marine. De reden is de Russische invasie in Oekraïne.[1]

De meeste NAVO-lidstaten die grenzen aan Rusland en Oekraïne (met uitzondering van Hongarije) hadden vanwege de onveilige situatie om spoedoverleg gevraagd. Wel heeft de NAVO nog eens benadrukt dat ze op geen enkele manier rechtstreekse militaire steun aan Oekraïne zal gaan verlenen, ook niet door wapens te leveren (hoewel sommige individuele landen van de NAVO dit laatste al wel doen).

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft het besluit over het inzetten van de NRF vrijdag bekendgemaakt. John Kirby (en), perssecretaris van het United States Department of Defense, spreekt van een "niet onbelangrijke beweging in het bondgenootschap" en zegt dat de VS klaarstaat om mee te doen.