Naar inhoud springen

NMBS-CEO Sophie Dutordoir wil spoor grondig hervormen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 oktober 2017 

NMBS-CEO Sophie Dutordoir wil spoor grondig hervormen

De baas van de Belgische nationale spoorwegmaatschappij (NMBS), Sophie Dutordoir, heeft een plan opgesteld waarin ze de NMBS drastisch wil hervormen. Dutordoir wil vooral "kleine wijzigingen doorvoeren die voor de reiziger onmiddellijk merkbaar zijn". Vooral op het vlak van communicatie belooft de CEO verbetering. Zo zullen de informatiesystemen die de reiziger op de hoogte houden worden uitgebreid. Een tweede punt in het plan is werk maken van flexibele tarieven buiten de spits om daarmee 2% meer reizigers mee aan te spreken. Wifi op de treinen is een afgeschreven verhaal, wel wordt er gratis internet in de 25 belangrijkste stations geïnstalleerd. Een eerder plan van voormalig-CEO Jozef Cornu om een 'one-mancar' trein zonder treinbegeleider te introduceren haalt de hervormingen niet, het is technisch zeer moeilijk en ligt bovendien niet goed bij de vakbonden die ertegen zijn.

Dutordoir wil vanaf 2018 elk jaar 1% meer reizigers gaan vervoeren, en dat zal niet gemakkelijk zijn: "De Belg is niet alleen met een baksteen, maar ook met een auto in de maag geboren." Nu gebruikt slechts 8% van de Belgen het openbaar vervoer voor woon-werk-/schoolverkeer.

De baas gaat verder door zich voortaan enkel te willen toespitsen op de 'kerntaak': treinen laten rijden. Daarmee wil ze een einde maken aan de aanvullende initiatieven van de NMBS zoals fietsdeelplatform Blue-bike, parkingbedrijf B-Parking, beheerder van advertentiepanelen Publifer, en ontwerpbureaus Eurostation, Eurogare en Euro Immo Star. Grote projecten zoals het bekende station van Liège-Guillemins zullen er onder het bewind van Dutordoir ook niet snel meer komen, "overbodig en megalomaan" noemt ze het.

Bronnen[bewerken]