Naar inhoud springen

NAVO-top: meer troepen naar Oost-Europa, extra steun aan Oekraïne

Uit Wikinieuws

24 maart 2022 

In Brussel zijn deze donderdag de regeringsleiders van de NAVO-lidstaten bijeengekomen voor een speciale top vanwege de Russische oorlog in Oekraïne.

Afgesproken is dat de militaire hulp aan Oekraïne wordt opgevoerd, niet alleen door middel van extra wapenleveringen maar ook door te werken aan de Oekraïense cyberveiligheid. De NAVO-landen zullen daarnaast werken aan hun eigen verdediging tegen mogelijke Russische aanvallen met chemische, biologische en kernwapens. Tijdens een toespraak deze woensdag waarschuwde NAVO-topman Jens Stoltenberg Rusland voor de "verreikende gevolgen" die het gebruik van deze wapens zou hebben. Stoltenberg benadrukte verder opnieuw dat de NAVO Oekraïne weliswaar blijft ondersteunen, maar zich niet actief zal mengen in de huidige strijd met Rusland: "Het is onze verantwoordelijkheid escalatie tegen te gaan".

Ook is besloten om in reactie op de oorlog de militaire aanwezigheid van de NAVO in Oost-Europa zowel op de korte als op de lange termijn verder op te schroeven. Er zijn nu al NAVO-troepen gestationeerd in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Op de korte termijn zullen er ook gevechtstroepen naar Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Slowakije worden gestuurd, waarmee het totale aantal troepen in deze gebieden op acht uitkomt. Het hele gebied van de Baltische Zee tot aan de Zwarte Zee zal op deze manier worden gedekt.

Bronnen

[bewerken]