NAM draagt afhandeling gasschade over

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

31 maart 2017 

NAM draagt afhandeling gasschade over aan Nationaal Coördinator Groningen na kritisch rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid

De Nederlandse Aardolie Maatschappij meldt op haar site dat ze niet langer een rechtstreekse partij in het onderhandelingsproces over het afhandelen van de schade die het gevolg is van de aardbevingen in de provincie Groningen. Ze draagt dit over aan de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Tot nu toe werd dit afhandelen gedaan door het Centrum Veilig Wonen. Het Centrum Veilig Wonen is echter een uitvoeringsinstantie van de NAM zelf. Het afhandelen omvat ook het bedrag waar de Groningers in het aardbevingsgebied recht op hebben. Dit wringt omdat op deze manier degene die de schade zou moeten beoordelen, feitelijk ook de veroorzaker ervan is.

Eerder vandaag heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uitgebracht, waarin onder andere wordt geconcludeerd dat de NAM beter op afstand gezet kan worden in de onderhandelingen. De NAM lijkt hier nu dus gehoor aan te hebben gegeven.

De Nationaal Coördinator Groningen, die door het kabinet is aangesteld, is Hans Alders. Hij heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat hij het hele afhandelingsproces vanaf nu gaat aansturen. Volgens de planning moet er uiterlijk op 1 juli een nieuw schadeprotocol in werking treden.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]